Värikästä elämää!

By November 25, 2017DaisyLadies

Daisy Ladiesin tilat ovat värikkäät ja suurin osa naisista on pukeutunut värikkäisiin mekkoihin, huiveihin ja paitoihin. Istahdan sohvalle parin iranilais- ja irakilaisnaisen viereen ja tiedustelen heiltä, mitä värit edustavat heidän kulttuurissaan.
Kirjoittaja: Elina Suomalainen

Suomessa musta on surun väri. Hautajaisissa ja suruaikana omaiset pukeutuvat mustaan. Myös Irakissa musta väri edustaa surua. Hääjuhlaan pukeudutaan valkoiseen, kuten Suomessakin. Valkoinen on puhtauden väri.

Sininen viittaa Irakissa taivaaseen ja näin ollen myös Jumalaan.

Iranissa uusi vuosi alkaa ensimmäisestä kevätpäivästä, joten vihreää pidetään elämän ja kesän värinä. Vihreällä värillä on rauhoittava vaikutus, ja erään irakilaisnaisen mielestä vihreä on ilon väri. Suomessa ilon värinä pidetään keltaista, mutta irakilaisnaisilta saan kuulla, että heidän kulttuurissaan keltainen tarkoittaa avioliiton ulkopuolista suhdetta! Iranissa taas keltainen edustaa inhoa.

Punainen lienee jonkinlainen universaali rakkauden väri, sillä sekä Suomessa, Irakissa että Iranissa sen ajatellaan edustavan rakkautta. Tyttövauvat puetaan vaaleanpunaiseen, ja Irakissa pinkin ajatellaan tarkoittavan myös kauneutta ja iloa.

Irakilaisnaiset haluavat tietää, miksi suomalaiset pukeutuvat vain tummiin vaatteisiin. Hämmennyn, sillä en ole liiemmin ajatellut asiaa. Ehkä suomalaiset eivät halua erottua massasta tai herättää huomiota? Daisy Ladiesin irakilaiset naiset taas kertovat pukeutuvansa värikkäisiin vaatteisiin sekä Irakissa että Suomessa.

Väreillä voidaan kertoa monia asioita. Hymyilen hämmentyneenä, sillä olen pukeutunut keltaiseen, jonka ajattelin olevan ilon väri, mutta joka paljastuikin irakilaisessa kulttuurissa pettäjän väriksi. Turvallisinta olisi ollut kai pukeutua mustaan, mutta halusin kerrankin erottua massasta!