Kuka minä olen? -hanke

Kuka minä olen? on uusi DaisyLadies ry:n hanke, jonka kautta sukelletaan ihmisen minuuden juurille. Hankkeessa naiset pääsevät kertomaan oman elämäntarinansa, muistelemaan lapsuuttaan ja nuoruuttaan, jakamaan kokemuksia ja samalla saamaan uusia ystäviä, sekä esimerkiksi vertaistukea. Hankkeen toiminta on suunnattu ensisijaisesti 60+ vuotiaille mutta kaikki toiminnasta kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan.

Hanke starttasi syksyllä 2022 ja se kestää läpi vuoden 2023. Syksyllä aloitettiin yksilöhaastattelut ja sen lisäksi ryhmäkeskustelut. Erityisesti ryhmäkeskustelut ovat olleet naisille tärkeitä keinoja jakaa omia kokemuksia ja muistoja ja se on toiminut upeana tapana myös ryhmäytyä. Naisten muistellessa lapsuudenkodin lattioita, on käyty paljon keskusteluja esimerkiksi siitä, miksi suomessa kodeissa on vain yksi keittiö, kun arabinaiset ovat tottuneet siihen, että kodit ovat isoja ja keittiöitä vähintään kaksi. Kulttuurien erot, mutta myös yhteneväisyydet ovat nousseet hienosti esiin. Somalinaiset ovat muistelleet lapsuuden leikkejä ja arabinaiset kertoneet, että heillä on leikitty samoja leikkejä, mutta vain eri nimellä ja laululla.

Osa hanketta tarinoiden keräämisen ohella on taide ja luominen. Hankkeeseen osallistuvat naiset luovat itse taidetilkun, jonka tekniikkaa ei ole määritelty. Yhdelle tilkku voi tarkoittaa mosaiikista luotua taideteosta, toiselle virkattua isoäidinneliötä. Näistä taideteoksista pidetään näyttely ensi vuoden lopulla, samalla julkaistaan tarinoista koottu kirja. Kirjan kuvituksena käytetään piirustuksia ja naisten vanhoja valokuvia, mikäli niitä on säästynyt kotimaasta. Painetun kirjan lisäksi kirja tuotetaan äänikirjaksi, jotta mahdollisimman moni saa kuulla naisten tarinat. Äänikirjassa tarinat luetaan naisten omalla äidinkielellä, sekä suomeksi.

Koska puhuminen voi nostaa esiin vahvojakin traumataustoja, on tärkeää että jokaiselle naiselle annetaan mahdollisuus puhua paitsi ryhmässä, myös kahden kesken. Jokaiselle varataan oma aika haastattelulle, mutta naisten on myös mahdollisuus itse halutessaan tulla puhumaan ja kertomaan historiastaan. Yksilöhaastatteluissa voidaan puhua yleisesti tai keskittyä johonkin tiettyyn aiheeseen.

Hankkeelle on saatu rahoitus Turun kaupungin ideakilpailussa 2022. Hanke rahoitetaan Turun kaupungille luovutettujen kuolinpesien ja sosiaalirahaston tuotoista.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset mukaan toimintaan: daisyladies.turku@gmail.com tai puh. 050 326 5064

Yhteistyössä