Muistojen Kodissa

By November 25, 2017Muistola

Kävelen sisään Kotikunnakseen ja astelen käytäviä pitkin. Avaan yhden huoneen, Muistojen Kodin, oven ja astun valoisaan ja seesteiseen tilaan. Huoneen sisustus on Sibel Kantolan käsialaa, ja tila onkin sisustettu rauhallisin sävyin, kuitenkaan eri kulttuureita unohtamatta. Ensimmäisenä huomioni kiinnittyy nurkassa seisovaan koivun runkoon, jonka oksilla roikkuu valokuvia. Koivua kutsutaan muistojen puuksi.

Hülya ”Hissu” Kytö kertoo on paitsi Daisy Ladiesin perustaja, myös Muistojen Kodin ideoija ja perustaja. Ajatus Muistojen Kodista, kohtaamispaikasta maahanmuuttajavanhuksille, syntyi jo 10 vuotta sitten, jolloin Daisy Ladies perustettiin. Nyt se on toteutunut Kotikunnaksen tiloihin. Hissu oli etsinyt paikkaa Muistojen Kodille jonkin aikaa, kun Kotikunnaksesta otettiin häneen yhteyttä. Rattaat laitettiin pyörimään, haettiin rahaa jota saatiin kolmeksi vuodeksi, ja vuokrattiin huone Kotikunnaksesta. Nyt ollaan siis Muistojen Kodin ensimmäisessä vaiheessa, alussa.

Muistojen Kodin tärkein tarkoitus on saada ikäihmiset lähtemään pois kotoaan, yksinäisyydestä, tapaamaan muita samanikäisiä ja -henkisiä ihmisiä. Hissun toiveena on, että Muistojen Kodin avulla suomalaisista vanhuksista muodostuisi pikkuhiljaa mentoreita maahanmuuttajavanhuksille. Tarkoituksena ei siis ole perustaa kokonaan omaa vanhainkotia vain maahanmuuttajille, vaan että sekä suomalaiset että muut kansallisuudet eläisivät yhdessä ja olisivat toistensa tukena.

Muistojen Kodissa järjestetään esimerkiksi iltapäiväteehetki, jolloin eri maiden naiset leipovat pieniä tarjottavia maisteltavaksi. Muistojen Kodin asiakkaat saavat osallistua fysioterapiaan, uintiin, vesijumppaan ja saunaan, ja lisäksi heillä on mahdollisuus osallistua kaikkeen, mitä Kotikunnaksessa tapahtuu, esimerkiksi konsertteihin. Seuraavaksi suunnitteilla on elokuvapäivät, jossa katsellaan eri maiden vanhoja elokuvia.

Hissu suunnittelee, että ensi syksynä tehtäisiin kartoitus yksinäisistä maahanmuuttajavanhuksista. On tärkeää, että ihminen pääsee kommunikoimaan omalla äidinkielellään muiden ihmisten kanssa, joten kartoituksen avulla saadaan ikäihmiset liikkeelle ja tapaamaan muita Muistojen Kodissa.

Huoneen nurkassa olevassa koivussa, muistojen puussa, on paljon valokuvia, mutta myös tyhjiä oksia. Sinne jokainen saa tuoda kuvia, muistoja omasta elämästään.