Linnan kuningattarena

By November 25, 2017Hissu Kytö

”Vihdoinkin!” ajatteli Hülya ”Hissu” Kytö lukiessaan Suomen tasavallan presidentiltä saamaansa kutsua itsenäisyyspäivän juhlaan presidentin linnaan. Hän oli osannut odottaa kutsua, sillä hän on todella sen ansainnut. Kytö on toiminut maahanmuuttajanaisten hyväksi vuosikymmeniä, ja hän on siis myös perustanut Daisy Ladiesin. Kutsu itsenäisyyspäivän juhliin sai Kytön ylpeäksi ja otetuksi, ja syystäkin: pitkäjänteinen ruohonjuurityö maahanmuuttajanaisten hyväksi sai viimein ansaitsemansa arvon.

Kirjoittaja: Elina Suomalainen

Kun Kytö kertoi saamastaan kutsusta Daisy Ladiesin naisille, naiset olivat aluksi hämmästyneitä ja ihmeissään, sillä Suomen itsenäisyyspäivän juhlien tärkeyttä ja virallisuutta on ymmärrettävästi vaikea tajuta, jos on kotoisin eri maasta, jossa kulttuuri ja yhteisön tavat ovat erilaiset. Kytö kuitenkin kertoi naisille, miten tärkeä juhla on ja minkälainen kunnia on saada kutsu. Daisy Ladiesin naiset tahtoivat jokainen olla mukana juhliin valmistautumisessa; kaikki alkoivat heti yhdessä suunnitella Kytölle pukua juhliin.

Loppujen lopuksi puvun suunnitteli Kytön ystävä, puolalainen ompelija Maria. Marian 38 vuotta kestänyt unelma juhlapuvun suunnittelemisesta toteutui vihdoin. Kytö antoi varsin vapaat kädet suunnitteluun, ja saikin kauniin ja yksinkertaisen, tilaisuuteen sopivan leningin. Kytön hiukset ja meikin loihti hänen ghanalais-suomalainen ystävänsä Ama, ja ennen suurta päivää Kytö sai vielä hieronnan thaimaalaisilta naisilta. Kytö kertookin olleensa ”kansainvälisesti kaunistettu”, mikä on eri maista kotoisin olevien naisten yhteistyön aikaansaannos.

Itse juhla oli Kytön mukaan ”elämys”. Jännitys tuntui vasta kun ovet avattiin ja lehtikuvaajien salamavalot räiskyivät ”kuin elokuvissa”. Juhlan tavan mukaan presidettiparia käteltiin ja toivotettiin hyvää itsenäisyyspäivää.

Kun Kytö vielä juhlien jälkeen sai Suomen tasavallan presidentin myöntämän Suomen Leijonan ritarimerkin, oli hämmästys suuri: jos hän oli osannut odottaa kutsua linnan juhliin, mitalia hän ei ollut osannut odottaa. Tämän jälkeen raha-automaattiyhdistys antoi vielä rahoituksen sekä Daisy Ladiesille että Daisy Eläkeläisille, joten Kytö saa todellakin olla ylpeä tekemästään työstä.

Tämä juhla ei ollut pelkästään Kytön juhla; kaikki Daisy Ladiesin naiset tunsivat olevansa vahvasti mukana sekä juhliin valmistautumisessa ja suunnittelussa että itse juhlapäivänä, kun Kytö asteli presidentin linnaan punaista mattoa pitkin. Kytö toivookin, että hänen työnsä Daisy Ladiesissa ja sen myötä tullut kutsu itsenäisyyspäivän juhliin tuo voimaa muille maahanmuuttajanaisille. Sitä se näyttää tuoneen ainakin Daisy Ladiesin naisille.

hissulinnanjuhlissa