Maailmanpuutarha

Vasaramäkeen, Marjamaanpuistoon perustettiin 2018 Maailmanpuutarha, joka symboloi monikulttuurista Suomea ja on samalla kunnianosoitus 100-vuotiaalle Suomelle. Idea maailmojen puutarhasta tuli DaisyLadies -yhdistyksen toiminnanjohtaja Hülya “Hissu” Kytöltä.

Olen asunut jo lähes 50 vuotta Suomessa ja olen juurtunut tänne. Turkuun tarvitaan paikka, jonne voi istuttaa puun tai kasvin, joka kasvaessaan symboloi juurtumista uuteen maahan ja kulttuuriin. Maailmanpuutarha luo tunteen jatkuvuudesta ja synnyttää muistoja, idean äiti Hissu Kytö kertoo.

Hissu Kytö ja Anri Niskala ensimmäisessä suunnittelupalaverissa.

Ensimmäinen luonnos puutarhasta.

Maailmanpuutarha jakautuu seitsemään eri maantieteelliseen tilaan: Skandinaviaan, Eurooppaan, Välimeren alueeseen, Lähi-Itään, Aasiaan ja Oseaniaan, Afrikkaan ja Amerikkaan. Tilojen läpi kulkiessa voi kokea kulttuurien kirjon. Tämä maantieteellinen jako perustuu siihen, miten eri puutarhakulttuureista on aikojen saatossa tullut vaikutteita pohjoiseen.

 

Puistossa siirrytään tunnelmasta toiseen

Tavoitteena ei ole kasvitieteellisesti jäljitellä jotain tiettyä puutarhakulttuuria tai tietyn alueen kasvillisuutta, vaan tuoda eri paikkojen tunnelmia esiin Suomessa menestyvää kasvillisuutta hyödyntäen. Ensimmäisenä puistoon istutetaan keskeiselle sijainnille Suomi 100 -kuusi Suomea ja pohjoista luontoa edustamaan.

Puistoon on varattu tilaa myös taiteelle. Puiston kahteen osaan jakavan pääkäytävän toiselle puolelle istutetaan pienikokoisia kukkivia puita ja perustetaan piknik-paikkoja tunnelmaa, väriä ja viihtyvyyttä luomaan. Kukkivien puiden kujanne ja maailmojen puutarhat muodostavat yhdessä elämyspuutarhan.

 

Asukkaat ja yhteistyöryhmät mukana alusta asti

Maailmanpuutarhan suunnittelun eri vaiheet toteutetaan yhteistyössä asukkaiden ja eri yhteistyöryhmien kanssa. Kevään 2018 aikana toteutettiin suunnittelutyöpajoja, joissa kuka tahansa sai osallistua ja ideoida maailman puutarhoja; millainen tunnelma eri alueista tulee mieleen, millaista kasvillisuutta alueella on, millaisia kokemuksia ja muistoja alueisiin liittyy jne.

Työpajojen pohjalta puiston eri tiloja lähdetään toteuttamaan vaiheittain. Osallisuus jatkuu myös suunnitteluvaiheen jälkeen. Asukkaat ja yhteistyöryhmät voivat halutessaan osallistua puiston hoitamiseen tai olla muuten mukana toiminnassa.

Valmis Maailmanpuutarhan suunnitelma.

 

Lisätiedot:

www.turku.fi/maailmanpuutarha

DaisyLadies ryn toiminnanjohtaja Hülya “Hissu” Kytö puh. 050 555 8781

Turun kaupungin kaupunkiympäristötoimialan ylläpitopäällikkö Mari Helin puh. 050 324 2506

Uutiset:

15.1.2020

Facebookkiin on perustettu Maailmanpuutarhan ystävät -ryhmä, jossa kaikki ovat tervetulleita ideoimaan yhdessä aktiviteettejä ja tapahtumia Maailmanpuutarhaan.


9.10.2019

Maailmanpuutarhan avajaisjuhla

Klo: 18-19

Paikka: Lemminkäisenkatu 45, Marjamaanpuisto, Vasaramäki

Ohjelmassa:
Puhe: Saara Ilvessalo, kaupunkiympäristölautakunnan puheenjohtaja
Puhe: Hülya ”Hissu” Kytö, Daisy Ladies ry
Musiikkia ja esityksiä
Asfalttitaidetta Turun Amk:n opiskelijoiden johdolla

Tarjolla kahvia, mehua ja pientä syötävää.

Suosithan joukkoliikennettä saapuessasi!

Tervetuloa koko perheen voimin!