John Morton -palkinto

John Morton -palkinto on myönnetty 19.5. pidetyssä juhlaseminaarissa

Siirtolaisuusinstituutin John Morton -palkinto Hülya Kydölle

SIIRTOLAISUUSINSTITUUTIN VUODEN 2015 JOHN MORTON -PALKINTO (suuruudeltaan 2.000 euroa) on myönnetty turkulaiselle toiminnanjohtajalle Hülya “Hissu” Kydölle hänen uraauurtavasta ja monipuolisesta työstään Suomeen muuttaneiden sopeutumisen ja kotoutumisen edistämisestä. Kytö on mm. perustanut Suomeen muuttaneille tarkoitetun DaisyLadies-yhdistyksen, samoin hän on tehnyt aloitteen valtakunnallisen kansalaistamisjuhlan saamiseksi (toteutettu menestyksellisesti Turussa). Palkinto luovutettiin 19.5.2015 Turun kaupungintalolla “Siirtolaisuus ajassa” -juhlaseminaarin yhteydessä.

Hissu Kytö on myös ollut käynnistävä voima, kun eri kaupunkeihin on perustettu kansainvälisiä kohtaamispaikkoja (mm. Caisa Helsingissä). Hänen aloitteestaan on perustettu muslimeille tarkoitettuja rukouspaikkoja ja hautausmaita. Hän on myös kansainvälisen “Nations United” -jalkapalloseuran perustajajäsen ja ensimmäinen sihteeri. Lisäksi Hissu Kytö on voimakkaasti edistänyt Suomeen muuttaneille tarkoitettua tiedottamista ja kielikoulutusta.

Voidaan perustellusti sanoa, että Hissu Kydön uraan liittyy läheisesti Suomen muuttuminen siirtolaisia vastaanottavaksi, monikulttuuriseksi yhteiskunnaksi. Hän on aina ollut pyyteettömästi käytettävissä, kun uusia aloitteita ja uudistuksia tarvitaan Suomeen muuttaneiden asioiden edistämiseksi.

“Tieto on valtaa ja kieli on avain – Suomeen muuttajalta puuttuvat nämä kaksi asiaa. Voiko silloin olla tasavertainen?” kysyy Hissu Kytö. “Muuttajille on heti alusta lähtien tehtävä selväksi oma kulttuurimme, arkipäivämme, elämämme, arvomme, tabumme. Vain siten on mahdollisuus lähestyä toisiamme ja saada luottamusta”. “Meidän olisi kannustettava muuttaneita toimimaan vertaistukena omasta maastaan tuleville – asiat menisivät paljon paremmin perille, jos omasta kulttuurista oleva henkilö kertoisi tulokkaalle Suomesta ja elämänmuodostamme” sanoo Hissu Kytö.

Johtaja Ismo Söderlingin mukaan ilman Hissu Kydön aktiivisuutta moni maahanmuuttoon liittyvä uudistus olisi jäänyt tekemättä. Söderlingin mukaan “on tärkeää, että Kydön aloite valtakunnallisen kansalaistamispäivän saamiseksi vihdoinkin toteutuisi. Suomi on tässä asiassa selvästi jälkijunassa”.

Nimensä Siirtolaisuusinstituutin tunnustuspalkinto on saanut pennsylvanialaiselta poliitikolta John Mortonilta, jonka kerrotaan olleen ratkaisevassa asemassa, kun USA:n itsenäistymistä vuonna 1776 toteutettiin. Mortonin isovanhempien oletetaan olevan suomalaisia Marttisia. Hänen oletettu isoisoisänsä, Rautalammilta kotoisin ollut Martti Marttinen muutti ison veden taakse vuonna 1654.

Lähde: migrationinstitute.fi